Jí, Qì, Chi: wil de echte opstaan?

Tài Jí en Wú Jí
De Chinese oudheid heeft bedacht dat er niets was, dit noemde zij Wú Jí (無極 (无极)) [wuji]. Toen gebeurde er iets en daar was Yīn en Yáng. Om van Wú Jí naar Yīn en Yáng te komen is er Tài Jí.

Tai Qi en Tai Chi
Tai Chi is iets dat bedacht is door de westerling. Hij verstaat geen chinees en om het gesprokene op te schrijven bedenken ze een manier. Er zijn verschillende manieren bedacht en eentje daarvan is om Ji en Qi op te schrijven als Chi. Hierdoor weet je dus niet meer waar je over praat. Tai Chi komt van Tài Jí en doordat men het niet wist heeft men er ook maar Tai Qi van gemaakt.

Qì en Qì Gōng
Qì is energie. De Chinezen, alweer, bedachten dat alles energie is en noemden het Qì. Er is hemelse energie, aardse energie en alles dat daartussen is. Zo is de mens ook energie. Een mens is een actief wezen en kan haar eigen Qì beïnvloeden. Hiervoor moet gewerkt worden en dat wordt Qì Gōng genoemd. Gōng betekent namelijk: werken met of werken aan iets. Qì Gōng is dan ook werken aan je eigen energie.

Yīn en Yáng
Allereerst, Yīn behoord niet met een duidelijke j-klank uitgesproken te worden, maar met een bijna onhoorbare; laat de j-klank dan ook weg.
Yīn en Yáng zijn twee tegengestelden. Het zijn er twee en ze zijn één. Ze zijn één en het zijn er twee. Hiermee wordt bedoeld dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan. Alles bestaat uit een bepaalde hoeveelheid Yīn en Yáng. De totale hoeveelheid blijft hetzelfde, dat betekent dat als Yīn afneemt, Yáng toeneemt, omgekeerd, als Yīn toeneemt, neemt Yáng af. Je kunt dit vergelijken met een glas water. Als het glas leeg is, dan zit er lucht in het glas. Als er water in zit, dan is de hoeveelheid lucht in het glas afgenomen en de hoeveelheid water toegenomen. Vullen we het glas helemaal vol, dan is de hoeveelheid lucht tot nul afgenomen. Yīn en Yáng zijn steeds in evenwicht ten opzichte van hun gezamenlijke hoeveelheid.

Evenwicht
Zoals in het stukje Yīn en Yáng beschreven is de totale hoeveelheid in het glas steeds gelijk. De hoeveelheid water plus lucht is steeds dezelfde. Als het glas nu helemaal vol water is, dan kan er niets meer bij. Is het glas helemaal leeg, dan kun je er geen water meer uit drinken. Het is dus belangrijk dat je het waterpeil in de gaten houdt. Komt het te ver bij de rand dan is het verstandig om er eerst wat water uit te halen. Wordt het glas te leeg, dan kun je er beter wat water bij doen.

Oefenen
Door Tài Jí Quán en Qì Gōng te beoefenen en kennis te hebben van acupressuur (of acupunctuur als je medisch geschoold bent) kun je er zelf voor zorgen dat in je hele lichaam de Yīn en Yáng in balans is. Is er een tekort van het een dan kun je het aanvullen en is er een overvloed van dan kun je het gebruiken. Onbalans, doordat de een of de ander te veel of te weinig geworden is, kan ziekte en ongemakken veroorzaken. Regelmatig trainen zorgt voor een goede balans. Evenals een goede nachtrust en goed eten. Een goede balans voorkomt ziekte en ongemakken.

Discipline
Door discipline te hebben zorg je ervoor dat je op tijd naar bed gaat, de juiste hoeveelheid eet, de juiste soorten voedsel eet en in het algemeen goed voor jezelf zorgt. Dit heeft een goede balans tot gevolg.

Mediteren en trainen
Het trainen van Tài Jí Quán en Qì Gōng kan als meditatie gebruikt worden. Het vergt discipline om te mediteren en om te trainen. Elke dag trainen is discipline, wanneer het met aandacht gedaan wordt is het ook mediteren. Bij mediteren gaat het er niet om wat je doet, het gaat erom dat je het doet zonder oordeel, op dezelfde tijd elke dag en elke dag even lang trainen.


Tài Jí 太 极
Tài Jí Quán 太极拳
Qì Gōng 氣功
Wú Jí 無極 (无极)
Yīn 陰 (阴)
Yáng 陽 (阳)


nog te verwerken:

Acupunctuur (vereenvoudigd Chinees: 针灸针灸; traditioneel Chinees: 針灸針灸; pinyin: zhēn jiǔzhēn jiǔ
nl.wikipedia.org/wiki/Acupunctuur
Acupressuur (指壓 (指压)) 指壓 (指压
Zhǐ yā
Zhǐ yā
http://www.mdbg.net/chindict/chindict.php
拔罐
拔罐
b​gun​
bá​guàn

艾灸
艾灸
i​jiǔ​
ài​jiǔ​
moxibustiei
ài
moxa

中藥
中藥
Zhōng​yo​
Zhōng​yào​
(traditinele) chinese geneeskunde


中草藥
中草藥
zhōng​cǎo​yo​
zhōng​cǎo​yào​
Chinese herbal medicine


中醫學
中醫學
Zhōng​yī​xu​
Zhōng​yī​xué​
traditional Chinese medicine / TCM

Laatst veranderd: 2014 10 12