Mediteren

Mediteren is heel makkelijk. Ga ergens zitten of liggen waar je niet gestoord wordt door anderen of door iets zoals geluid ofzo. Probeer jezelf te ontspannen en luister naar je ademhaling. Wat is het geluid van je inademing en wat is het geluid van je uitademing. Hou dit ongeveer een kwartiertje vol.

Mediteren gaat er voornamelijk om dat je het doet, elke dag. En heel belangrijk is dat je geen oordeel heb over of je nu wel of niet hebt zitten mediteren, of het je gelukt is om je gedachten bij het mediteren te houden en geen oordeel heb over hoe lang je hebt zitten mediteren.

Wat kun je doen als je gedachten opeens weg zijn van het naar je ademhaling luisteren. Gewoon, weer naar je ademhaling luisteren. Vooral niet kwaad worden of denken "Oh, niet daar aan denken." Je gedachten zullen wegdwalen. Dat geeft niet. Rustig je aandacht weer naar het luiteren van je ademhaling brengen.

Wat brengt het je? Wat levert het je op? Daar kom je zelf achter.

Van de vele soorten en vormen meditatie beoefen ik het liefst de liefdevolle meditatie. Ga zitten als boven beschreven en straal liefde uit naar alles in de wereld, inclusief dat wat je niet leuk vindt.

Tài Jí Quán en Mediteren

Een hele mooie meditatie is om met volle aandacht (Polder) Tài Jí Quán te beoefenen. Al je gedachten gaan uit naar hoe je het doet, voel je ontspanning, alle bewegingen even langzaam en losjes, een rustige ademhaling, geen andere gedachten, alleen die gedachten die met het uitvoeren van de vorm te maken hebben.

Dit is meditatie ten voeten uit.

Qì Gōng en Mediteren

Qì Gōng is niet alleen een vorm van gezonde lichaamsbeweging, het is ook een goede meditatie. Alle aandacht gaat uit naar het goed uitvoeren van de vorm met daarbij het op de juiste manier de ademhaling met de beweging synchroon laten gaan. Dit vergt oefening, is leuk om te doen en eenvoudig om te leren.

Laatst veranderd: 2014 07 14