Frits van Doorn


De instructeur, Frits van Doorn

Dat wat ik fijn vind aan Tài Jí Quán en Qì Gōng is dat het zo makkelijk is om te doen en het zo veel rust geeft. Het aanleren kost meer energie en is meer dan de moeite waard. Mijn achtergrond is judo, eerste Dan, en in mindere mate aikido, jiujitsu en karate. Dit zijn alle contact sporten en naarmate je ouder wordt gaat daar de passie van af.

Na een aantal jaren gestopt te zijn met deze sporten, voornamelijk omdat ik niet een sportschool kon vinden waar ik nog wat kon leren, ben ik begin jaren negentig duikinstructeur geworden. Begin deze eeuw ben ik daar mee gestopt. Het koste me te veel geld en te veel tijd.

Via een kennis kwam ik met Tài Jí Quán en Qì Gōng in aanraking. Tot die tijd had ik daar wel van gehoord en over gelezen, echter het beoefenen was nog niet in mij opgekomen. De lessen gingen mij makkelijk af, alsof ik het al jaren beoefende.

Toen mijn leraar er mee stopte ging ik weer opzoek naar een goede leraar. Die vond ik, echter ook weer een heel eind vanwaar ik woon. De afstand en reistijd deed mij besluiten dat ik beter zelf les kon gaan geven. Ik was er klaar voor. Zelfstudie bracht mij meer theoretische kennis. Zelf blijven oefenen zorgde ervoor dat ik rustig bleef en beter kon functioneren in de haastige wereld waarin wij leven.

Nadat ik een aantal maanden intens was gaan trainen werd mijn conditie zo goed dat ik zelfs kon hardlopen. Iets dat ik, ondanks mijn jarenlange wedstrijd judo ervaring, nooit heb kunnen volhouden.

In die zelfde tijd leerde ik dat mensen, inclusief ikzelf, het moeilijk hebben om het leven bij te houden. Door beoefening van Tài Jí Quán en Qì Gōng leerde ik hoe ik mijn leven rustiger kon krijgen.

Nu wil ik dat aan iedereen overdragen die dat tot zich wil nemen. Dat is nu mijn passie en daarom ben ik zelf les gaan geven.

Mijn ruim veertig jaren ervaring in het ontvangen van instructie en het geven van instructie zijn een geweldige bron van inspiratie om de lessen interessant te houden en voor een ieder te volgen.

Na de les hoor ik vaak de mensen zeggen dat ze zich zo anders voelen en ontspannen zijn, terwijl ze een uur lang hard getraind hebben.

Het is leuk om te doen en makkelijk om vol te houden. Tài Jí Quán en Qì Gōng is voor iedereen.

Stap binnen in de wereld van de Chinese bewegingsleer, maak je lichaam gezond qua lichaam en geest en hou het gezond. Kom gerust eens een keer kijken of meedoen. Je bent van harte welkom.


Mijn CV (de datums van voor 2014 heb ik nooit bijgehouden):

1961
Geboren in 1961.
ongeveer 1969 - 1992
Judo (1ste Dan, Gokyo systeem). De namen van mijn eerste leraren weet ik niet. Later, na verhuisd te zijn: meester Frits van der Werff en meester Hans Meester van Judoschool Hans Meester. Een paar jaar Jiujitsu, Aikido en Karate bij de toenmalige Sportschool van Frits van der Werff.
ongeveer 1976 - 1990
Judoles gegeven, waaronder wedstrijdtraining.
ongeveer 1993 - 2002
PADI Duikinstructeur, lesgeven voornamelijk in Nederland. Hoogst behaald brevet is PADI IDC Staff Instructor.
ongeveer 2002? - 2011
Tài Jí Quán en Qì Gōng door meester Kris Oosting en meester Hielke Hylkema, inclusief toepassingen.
2009 - heden
Tài Jí Quán en Qì Gōng instructeur.
februari 2011
Associate Taichi Instructor certificate door meester Jesse Tsao, PhD.
8 april 2011
Diploma Acupressuur via CIVAS. Opleiding geaccrediteerd door BATC.
2013
Kennismakingscursus met verschillende massage methoden bij LOI. Classieke massage, diepe weefsel massage, gezichtsmassage, Thaise massage, hotstone massage, shiatsu massage, ayurvedische massage.
27 januari 2014
aanvang basiscursus ontspanningsmassage met rebalancingtechnieken. Door Rebalancer Jaqueline Hendriks. Certificaat behaald op 31 maart 2014.
15 februari 2014
Workshop Tài Jí Bàng ontworpen door meester Jesse Tsao, PhD, geven door Nel van Biezen van Taijiquan- en Qigongschool Mrs. Yin en Mr. Yang te Den Haag.
22 februari 2014
aanvang Guā Shā therapeuten opleiding. Meer informatie op Lees meer... of Wikpedia Guā Shā (NL), Wikpedia Guā Shā (eng) of Gua Sha Therapeuten Opleiding Santai.
Op 27 juni 2015 het diploma Santai Guasha Therapie behaald.
15 maart 2014
certificaat van deelname aan de cursus Hotstone Massage door John Keet, geaccrediteerd door BATC.
29 en 30 maart 2014
Guā Shā (刮痧) Gezichtsbehandeling, gecertificeerd door Harris Sleegers van Gua Sha Therapeuten Opleiding Santai.
31 mei 2014
Workshop Tài Jí dubbel Bàng, ontworpen door meester Jesse Tsao, PhD, te Den Haag.
3 juli 2014
cursus Moxa (灸) therapie bij Zonnevlecht Opleidingen te Vlijmen, certificaat behaald, gecertificeerd door Mary-Ann Otten.
2 september 2014
cursus Báguàn (Cupping) (拔罐) bij Total Health te Eindhoven, certificaat behaald, gecertificeerd door Koen vanderloock.
4 en 8 september 2014, 2, 16 en 30 oktober 2014
Chinfood® Module 1 Vijf Elementen Voedingsleer van Total Health, certificaat behaald, gecertificeerd door Jutta Koehler. Module 2 en Module 3 komen nog.
27 september 2014
aanvang opleiding Shiatsu (指圧) therapeut bij Qing Bai te Amersfoort. Lees meer op Wikipedia Shiatsu (NL), of Wikipedia Shiatsu (ENG). 29 augustus 2015 geslaagd voor het examen eerste jaar.
3 oktober 2014
aanvang opleiding Voetreflexzonemassage bij Total Health te Wijhe. Certificaat eerste jaar behaald in juni 2015.
4 november 2014
cursus Báguàn (Cupping) Vervolgdag (拔罐) bij Total Health te Eindhoven, certificaat behaald, gecertificeerd door Koen vanderloock.
16, 30 april 2015, 28 Mei 2015, 11, 25 juni 2015
Chinfood® Module 2 Vijf Elementen Voedingsleer van Total Health, certificaat behaald, gecertificeerd door Jutta Koehler.
2 mei 2015
Themadag Santai Guasha bij Torticollis Spasmodica door Harris Sleegers van Gua Sha Therapeuten Opleiding Santai.
27 juni 2015
Diploma Santai Guasha Therapie behaald bij Gua Sha Therapeuten Opleiding Santai.
juni 2015
Certificaat Eerste jaar VoetrefelxPlus(TM) Total Health, certificaat behaald, gecertificeerd door Els Matthijssen.
29 augustus 2015
Diploma Shiatsu-Massage, 1 jarige basisopleiding, diploma behaald bij Qing Bai.
1, 29 oktober 2015, 11, 26 november 2015, 10 december 2015
Chinfood® Module 3 Vijf Elementen Voedingsleer van Total Health, certificaat behaald, gecertificeerd door Jutta Koehler.
19 december 2015
Examen Vijf Elementen Voedingsleer van Total Health, diploma Chinfood® Consulent Vijf Elementen Voedingsleer van Total Health, behaald op januari 2016, gediplomeerd door Jutta Koehler.
31 augustus 2016
Diploma Stoelmassage, behaald bij CIVAS. Opleding geaccrediteerd door BATC en KTNO.
14 september 2016
Diploma Kruidengeneeskunde, behaald bij CIVAS. Opleding geaccrediteerd door BATC en KTNO.
10 november2016
Certificaat Tuina Zen, behaald bij Total Health. Workshop geaccrediteerd door VNT, BATC, VBAG, LVNG, KTNO, NVST en VNRT.


Kennis van:


Korte verslagen van mijn ervaringenIn 2011 in het Noorderplantsoen te Groningen, de cursus korte stok voor twee personen.


Nel van Biezen en ik samen op de foto na een geweldig dag workshop Tài Jí Bàng te Den Haag. 15 Februari 2014.
Het was ook heerlijk om weer een keertje leerling te zijn. Veel geleerd van Nel, zowel van de vorm als over lesgeven. Nel is instructeur bij Taijiquan- en Qigongschool Mrs. Yin & Mr. Yang te Den Haag.


Meester Jesse Tsao en ik samen op de foto na een geweldig dag workshop Tài Jí Dubbel Bàng te Den Haag. 31 Mei 2014.


Meester Hielke Hylkema en ik samen op de foto tijdens het oefenen van de Tài Jí Quán Traditionele Yang Stijl 43 vormen. Noorderplantsoen te Groningen, 5 juli 2014.

Hotstonemassage workshop

Nadat ik een tijd terug voor het eerst een hotstonemassage had ondergaan, bleef het altijd in mijn achterhoofd zitten dat ik dat nog een keer wilde. Het kwam er maar niet van, totdat ik mij opgaf voor de workshop. En inderdaad, het is heerlijk om te ontvangen. Wat ook heerlijk bleek is om het te geven. Je kunt je er echt in uitleven om het voor de ander zo aangenaam als mogelijk is te maken. Het lijkt mij een hele goede Qì Gōng.

Guā Shā

Guā Shā is een behandelmethode afkomstig uit Zuidoost-Azië.
Pijn in het lichaam wordt vaak veroorzaakt door blokkades. Deze blokkades belemmeren de verdeling van zuurstof en voeding door het lichaam. Achter een blokkade zit meestal de pijn. Door Guā Shā toe te passen worden de blokkerende stoffen de onder de huid liggende weefsels ingezogen, hier kan het lichaam deze stoffen via lymfe afvoeren.
Een behandeling lijkt eenvoudig, echter is er specifieke kennis nodig om effectief te kunnen behandelen.
Na de behandeling kan de huid plekken vertonen die lijken op bloeduitstortingen, dat zijn het echter niet. Een bloeduitstorting blijft bloeden, Guā Shā bloed niet.
Veel mensen denken bij het zien van de foto's dat het pijn doet, ook dit is niet juist. In China moet het wel pijn doen, een behandeling, hier in het Westen kom je daar niet mee weg, daarom schrapen wij met een dusdanige techniek dat het geen pijn doet. Lees meer...

Guā Shā gezichtsbehandeling

Guā Shā gezichtsbehandeling is bedoeld als verwen massage behandeling. De rimpels worden minder, de huid wordt beter en het gezicht gaat stralen. Met speciale olie en gereedschappen wordt het gezicht gemasseerd, de huid geactiveerd en alles raakt ontspannen. Zelf heb ik vaak last van een spier op mijn bovenrug die pijn blijft doen. De tweede dag was die pijn weg, terwijl alleen mijn gezicht gemasseerd was. Het kan toeval zijn, maar het is wel heerlijk. Ik ken de voor de westerling vreemde lichamelijke gevoelens die ontstaan uit intensief beoefenen van Qì Gōng, maar dit was toch een totaal ander gevoel. Heerlijk ontspannen. Je zou het eens zelf kunnen ervaren.

Basiscursus ontspanningsmassage met rebalancingtechnieken

De ontspanningsmassage cursus met rebalancingtechnieken was nieuw voor mij. Ik dacht dat ik alles wel voelde, maar wat kan een mens zich vergissen. De eerste les was niet zo leuk als gedacht, de tweede les was een stuk beter. Na veel nadenken en contact met Jaqueline begreep ik wat het met mij deed en gaande weg begon ik meer te voelen waardoor ik nog meer van een massage kon genieten. Het is een aanrader voor een ieder die meer over zichzelf wil leren.

Moxa

Blokkades in je lichaam zorgen voor allerlei problemen. Door Moxa toe te passen kun je deze blokkades opheffen, waardoor het lichaam zich kan herstellen en de problemen verdwijnen. Moxa is gemaakt van bijvoetkruid dat verbrand wordt, de warmte wordt boven het lichaam gehouden zodat het diep in het lichaam kan treden en daar zijn werking kan hebben.
Wil je een Moxa behandeling, neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Cupping

Cupping is een techniek om afvalstoffen die blokkades in het lichaam veroorzaken weg te halen. Blokkades in het lichaam zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld pijn in je rug hebt. Door het plaatsen van cups op de rug worden de blokkades opgeheven en kan je lichaam zich herstellen.

Vijf Elementen Voedingsleer

De Vijf Elementen Voedingsleer is gebaseerd op de Chinese voedingswijze. Deze leer bekijkt het menselijk lichaam als een functioneel geheel met verschillende organen die van elkaar afhankelijk zijn en elkaar beinvloeden. In de eerste Module wordt de basis gelegd om op eenvoudige wijze je gezondheid te verbeteren. Tevens leer je nog lekker koken ook. Allerlei kenmerken en gevolgen van bepaalde ziektes en ongemakken worden behandeld: overmatig zweten, 's nachts eruit moeten om te plassen, slapeloosheid, honger, lusteloosheid, afvallen, obstipatie, koude voeten, handen en rug, om er een paar te noemen. De bedoeling is om gezonder te eten zonder iets te moeten laten staan, tenzij de kenmerken van de problemen dit dicteren. Bijvoorbeeld, de middagdip na de lunch wordt verklaard en logisch redeneren levert de kennis om deze de baas te kunnen. Wil je advies of eens kennismaken met de Vijf Elementen Voedingsleer neem dan contact op voor een gesprek.Behaalde diploma's en certificaten


Diploma Acupressuur, 2011 04 08


Certificaat Hotstone Massage, 2014 03 15


Certificaat Guasha Gezichtsbehandeling, 2014 03 30


Certificaat Ontspanningsmassage met Rebalancingtechnieken, 2014 03 31


Certificaat Moxa Therapie, 2014 07 03


Certificaat Cupping, 2014 09 02


Certificaat Chinfood Module 1, 2014 10 30


Certificaat Cupping Vervolgdag, 2014 11 04


Certificaat Chinfood Module 2, 2015 06 25


Diploma Santai Guasha Therapie, 2015 06 27


Certificaat Eerste jaar VoetreflexPlus, 2015 06


Diploma Shiatsu Massage Therapie, 2015 08 29


Certificaat Chinfood Module 3, 2015 12 10


Diploma Chinfood Consulent, 2016 01


Certificaat Tweede jaar VoetreflexPlus, 2016 06


Diploma Stoelmassage, 2016 08 31


Diploma Kruidengeneeskunde 2016 09 14


Certificaat Tuina Zen, 2016 11 10


Certificaat Chinflex Professional, 2016 12 20Laatst veranderd: 2017 04 14